Принт-сървъри

Фискални устройства, баркод-четци, телефонни централи, принтери и др.
Отговори
Потребителски аватар
stoar08
Мнения: 1548
Регистриран: 09-11-2004 08:15
Име: Стоян Арабаджиев
Местоположение: Самоков

Принт-сървъри

Мнение от stoar08 » 29-06-2007 20:18

Днес за пореден път заделих време да изпробвам принт-сървър и реших да систематизирам впечатленията от това, което съм виждал до сега.

Започваме с Linksys - дървено, изисква задължителен драйвер при клиента и до колкото помня няма web-интерфейс. Работи (каква изненада :) ), но USB-варианта имаше проблем с копирната машина за която го бях взел. Цената обаче почти отговаряше на косурите (според мен).

Оказа се, че машината има проблеми и с USB на D-link, но си взех LPT вариант. Бях очарован - всичко може да се настрои през browser и на windows XP не изисква допълнителен драйвер (за 98 беше предоставен, а за другите NT не си спомням дали беше необходимо). Настройва се като стандартен RAW TCP IP порт и след това трябва само драйвер за принтер. Прилично по-скъпичко беше, но заслужава всеки цент. Палигоров би трябвало да може да потвърди, понеже си взе същия по-късно :) .

Днешният образец е на Edimax и има 2 USB и 1 LPT, но въпреки това е сравнитело евтин. Като по-интересни опции може да се отчете абсолютната многоплатформеност (windows,mac,netware) и факта, че поддържа IPX,IPv4,IPv6. За момента съм проверил само windowsXP от наличните опции. Има web интерфейс, който е относително дървен, но стига за основните неща. За смяна на софтуер, например, трябва софтуерчето на Edimax, но ако не сте капризни ще минете и без него (въпреки, че е по-удобен за работа). Отново клиентската машина не се нуждае от допълнителен драйвер под XP, а работи спокойно под LPR. Теоритично има начин и да работи с RAW, но не знам как се указва кой принтер да се ползва в този случай. Клиентският софтуер предлага да ви настрои портовете автоматично, но лично на мен LPR ми хареса повече (другото не тръгна от първия път :) ). Би трябвало да работи и под 98, но в момента нямам къде да го пробвам. Netware поддръжката е интересна идея и е описана в инструкцията, което дава шанс да я пробвам при достатъчно време (дали евентуално няма да позволи закачането на USB принтер към netware мрежа :wink: ).

В заключение :
Linksys е сравнително евтино, но си е боклук (съжалявам, ако има фенове из форума).
D-link е 200% първенец, но е по-скъпичко.
Edimax предлага доста за цената си и ако не прави проблеми при работа, е вероятно най-доброто решение (веднъж настроен, би работил като D-link).
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...

Потребителски аватар
stoar08
Мнения: 1548
Регистриран: 09-11-2004 08:15
Име: Стоян Арабаджиев
Местоположение: Самоков

Мнение от stoar08 » 04-07-2007 08:04

Lexmark X340 също не работи по USB, няма LPT за да пробвам с него.
Започвам да си мисля, че мултифункционалките имат общ бъг(или защита понеже мрежовите им карти са скъпи) с USB интерфейса към принт-сървъри.
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...

Отговори