Везна Датекс и лейбъл принтер Датекс.

Фискални устройства, баркод-четци, телефонни централи, принтери и др.
Отговори
Потребителски аватар
scooter_nick
Мнения: 272
Регистриран: 05-11-2004 16:11
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

Везна Датекс и лейбъл принтер Датекс.

Мнение от scooter_nick » 17-11-2005 10:36

Ще се опитам да опиша една система на работа, която не може да се каже, че е широко разпространена, но вече я имаме работеща на няколко места. А именно везна Датекс ДТ15, която печата на лейбъл принтер Датекс. Използва се в супермаркети на щандове със стоки които се теглят. За целта е необходимо във везната да се програмират артикулите, които ще се продават или по-точно следните параметри - име на продукта, ед.цена на продукта и теглови баркод. Това може да стане от самата везна, но е трудно. За улеснение използваме програмата VT16 (надявам се да я качим на сървъра). Това обаче налага везната да има и порт за връзка с компютър. Ако няма, се слага допълнителна платка, която струва около 80лв. Необходимата информация за артикулите може да се вкарва и в самата програма VT16, но това не е удачен вариант, тъй като всяка промяна на цена ще трябва да се отразява и в Shop, и във VT16. За целта е направено улеснение в Shop. В меню "конфигурация, системни, ел. везна" се конфигурира везна Datecs/LP, след което в прозореца с данните на продукта се появява допълнителен чек бокс "активен за везна". В конфигурация продукти се появява бутон "везна" при натискането на който, програмата подготвя списък с продуктите, за които сме казали, че са активни за везна. Този списък се записва в работната директория на Shop и се казва dateсs.txt. Отваряме го с програмата VT16 и задаваме "записать данньй в весов". По тази начин качваме направените промени от Shop във везната. Идва момента, в който ще трябва да печатаме етикети и затова ще опиша по-подробно особеностите на лейбъл принтера.
Лейбъл принтера има памет, в която може да се записват шрифтове, картинки и форми за етикети. Бъркането из паметта става с програмата "Datecs label editor", която идва на диск със самия принтер. Когато си го купите от Датекс в паметта му е вкаран един единствен етикет "L0". Именно този етикет трябва да се използва за печатането на тегловите баркодове, тъй като променливите в него са подредени в реда необходим за везната. Казах променливи - в етикета това са името на продукта, ед.цена, теглото, стойността в лева, баркода, PLU, No. Не всички от тях са ни необходими (напр. PLU и No), затова ги изтриваме от видимата част на етикета,но без да ги изтриваме като променливи. Ако изтрием някоя променлива и нарушим реда, може да се получи така, че името на продукта да се печата на мястото на цената. След като фризираме етикета по начина, който ни харесва го записваме отново в паметта на принтера. (Направените етикети може да се записват и като файл, така че веднъж направен можем да ползваме етикета на следващия обект)

Освен за печат на теглови баркодове, лейбъл принтера може да се използва за печат на баркодове на бройни стоки, които нямат такъв (оставяме настрани везната). За целта връзваме лейбъл принтера с компютъра. В Shop, "конфигурация, системни, лейбъл принтер", указваме единствения такъв. След това в данните на продукта се появява чек бокс "активен за LP" (трябва да се рестартира програмата за да се появи), а в конфигурация продукти вече има и печат на етикет. В конфигурация глобална, секцията "лейбъл принтер" се посочва името на етикета и зададените променливи. Например етикет, който сме кръстили L1, и в който сме дефинирали променливи "ime", "cena", "barcod" се указва по следния начин "L1:ime,cena,barcod". Всъщност няма никакво значение как ще ги кръстите и дали ще отговарят по име на дефинираните в самия етикет променливи, тъй като Shop ги подава към принтера в такава последователност. Искам да кажа, че променливите в
етикета трябва да ви бъдат подредени в тази последователност 1-име,2-цена,3-баркод, без значение как ще се казват.
След настройките в глобална програмата трябва да се рестартира, за да може да се печатат етикети.

Освен етикети с баркодове, може да си направим и обикновени етикети само с името и цената на продукта, които да се слагат на стилажите със стока. По този начин в паметта на лейбъл принтера ще имаме три форми за етикет - L0 за теглови баркодове, L1 за бройни баркодове и L2 за цени. В Shop освен от "конфигурация, продукти", етикети може да се печатат и от продажби. Настройва се в глобална конфигурация, обаче не знам как става самото печатане в продажби. Т.е. от конфигурация продукти можем да разпечатваме етикет L1, а от продажби етикет L2.
Сега изполваме максимално възможностите на нашия лейбъл принтер.

Това е. За въпроси - знаете къде.

Потребителски аватар
scooter_nick
Мнения: 272
Регистриран: 05-11-2004 16:11
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

Малък пропуск

Мнение от scooter_nick » 25-11-2005 13:16

Пропуснал съм един много съществен момент (защото не го знаех). Когато се правят настройките за везната, в "конфигурация - системни", трябва да се укаже префикс за теглови стоки (съответно и за бройни). Това е необходимо, за да може тегловите баркодове да се подават в правилен формат за файла datecs.txt. По подразбиране в конфигурация глобална за теглови баркодове са посочени такива, които започват с 24, 28 или 29. Там можете да създадете и свой собствен префикс за теглови баркодове, но внимавайте да не го дублирате с префикс на фабричен баркод. Аз лично използвам 29, тъй като досега не съм виждал фабричен теглови баркод, който да започва с 29. Всъщност виждал съм само започващи с 28.
За тези, които не са правили теглови баркодове има улеснение в програмата. За да го ползвате трябва да активирате работата с вътрешни кодове. Когато въведете кода, натискате бутона "за везна" и програмата сама генерира теглови баркод на базата на въведения вътрешен код и с префикса посочен в настройките на везната.

Благодаря на Alex за инфото.

Потребителски аватар
scooter_nick
Мнения: 272
Регистриран: 05-11-2004 16:11
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

За разсеяните като мен

Мнение от scooter_nick » 28-11-2005 08:09

Не знам защо, но в етикета баркода се задава по следния начин ["24"V5R10], където "24" е префикса на баркода, V5 е номера на променливата, която ползваме за баркод, а R10 не го знам какво е. Работата е там, че трябва да съобразите префикса, който е конфигуриран в етикета и префикса, който е конфигуриран в "Shop, конфигурация, системни, електронна везна", защото везната печата префикса от етикета. В противен случай ще попаднете в моята ситуация - магазинерите си печатат баркодове с "24", а на мен баркодовете ми започват "29". (После иди, че го продай).

Това е! Иска се повече внимание! Чудя се Гинкоприм дали помага :lol:

kondev
Site Admin
Мнения: 2186
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Re: За разсеяните като мен

Мнение от kondev » 28-11-2005 09:03

Чудя се Гинкоприм дали помага :lol:
Зависи :) ако си в първа фаза - да, но ако си по-напреднал, ще ти трябва Гинкосеконд.

Отговори